Öppna landskap

– Utan mjölkproduktion och svensk livsmedelsproduktion stannar Sverige, eller snarare växer igen. De öppna landskapen och de betande djuren blir ett minne blott om beslutsfattare väljer bort svenskt före import. Jag har gjort mitt val, jag väljer svenskt, och hoppas att fler gör det valet.

Så kan man försöka sig på att sammanfatta Innehålls möte med Marita Wolf i förra veckan. Hon var i full färd med att förbereda nästa veckas informationsträff ”Mjölken en motor för Kindabygden” som arrangeras av Kinda Mat. På gården betar kor och kalvar i hagen närmast gården, de som fortfarande går ute. Det är en liten gråmulen förmiddag och vinden börjar att ta i och man känner att hösten börjar bita sig fast. Marita som i veckorna mest håller på med pappersarbete och externa uppdrag tar sig an gårdsarbetet på helgerna.
– Ja det har blivit så och vi tycker att det fungerar bra. Jag har två tunga uppdrag dels som ordförande i Växa Sverige och som ledamot i LRF Mjölk och Mjölkdelegationen som tar mycket av min tid.

Stark personlighet
För många Kindabor är Marita Wolf ett känt ansikte och en stark personlighet som under många år figurerat i sammanhang där mjölkproduktion på något sätt varit inblandat. Hon har genom åren skaffat sig bred kunskap och erfarenhet som används skickligt för att föra samtal där branschens förutsättningar och villkor diskuteras.

Vad är det då som driver dig att lyfta livsmedelsproduktionen i Sverige?
– Jag och min man är stolta mjölkbönder och jag har genom åren mött så många stolta producenter som verkligen vill satsa på sin gröna näring. Det är en faktor som driver mig. Andra faktorer är att jag ser livsmedelsproduktion som en basnäring för ett fungerande samhälle och struktur. Jag har gjort mitt val, att producera mat, i detta fall mjölk, som vidareförädlas till allt från grädde, ost, mjölkpulver, ja listan kan göras lång. Att då se till att vi har en stark grön näring, som är klimatsmart produktion, ger öppna landskap, arbetstillfällen och en förutsättning för turistnäringen, det kan man inte bara avfärda hur som helst. Alla har vi ett val. Väljer man att köpa livsmedel producerat 100-tals mil från Sverige, så kommer det att få en påverkan på samhällsstrukturen.
Jag tänker aldrig ställa mig med en pekpinne och säga hur andra ska göra, däremot kan jag tala om vad jag gör för val och varför jag gör dessa val.

Vad kan man då förvänta sig att få veta om man tar sig till mötet nästa vecka?
– Vad faktiskt svenska mjölkföretagare erbjuder till det svenska samhället – en röst från en mjölkbonde. Man får även en bild av hur läget ser ut för de svenska mjölkbönderna och vi belyser även mjölken sett utifrån en konsument och politikers perspektiv. På seminariet medverkar även Karin Hallgren, kommunikationschef LRF Mjölk samt Magnus Oscarssson, KD, riksdagspolitiker från Östergötland.
Vi hoppas att konsumenter och andra beslutsfattare tar med sig hem, att det val man gör påverkar välfärdsamhället och vår möjlighet av självförsörjning inom landet.

Men vem vågar satsa på mjölkproduktion i dag?
– Jag skulle göra det igen! Jag och min man satsade stora pengar i nytt mjölkkostall för sju år sedan och vi ångrar inte detta en enda dag. Vi är mitt inne i en generationsväxling på gården och idag har vi cirka 150 mjölkkor. Det är grunden i vårt företag. Tankar finns att vidareutveckla oss och stå på ytterligare ben och då tittar vi på möjligheten att satsa på köttdjur. Det går att driva mjölkproduktion, också i Sverige. Vi har duktiga mjölkföretagare, bara vi får politikerna med oss i detta, att det krävs ett ställningstagande även hos dem. Ingen har sagt att det är enkelt.
Det är klart att det är lätt att säga att allt går, men ibland tar det stopp och man får ta nya tag. Tiderna förändras och vi med dom. Runtomkring gården där jag och min bror växte upp, fanns när vi var små 20 gårdar. I dag finns det endast en gård och den driver min bror.
Vi går mot allt större enheter och allt fler livsmedelsproducenter hittar fler ben att stå på, allt från att komplettera med snöröjning, till att satsa på köttproduktion.
En grundförutsättning för allt är att det finns avsättning för det som produceras.
Det är det som jag kommer att lyfta på nästa veckas möte –Man har ett val.

Alla delaktiga
När barnen var riktigt små så erbjöds Marita ett heltidsjobb inne i Linköping. Hon tackande nej till det och tackade ja till livet som mjölkföretagare på gården. Hon, hennes man och de fyra barnen var alla delaktiga på sitt sätt på gården.
– Ja så var det och det som nu är extra roligt och spännande är att av våra fyra barn, som nu är utflugna sedan flera år, återvänder tre av dem till Kinda för att man gillar livet på landet och de arbetstillfällen som ges.
Jag hoppas att fler unga ser möjligheten i att driva företag utanför städerna och kan med stolthet och rak rygg kan säga att man är en del av basen i ett starkt samhälle, en livsmedelsproducent.
Mjölkkor ger, öppna landskap, kalvar för köttproduktion och en rad produkter framställda av mjölk. Du kan aldrig servera en kaffe latte utan mjölk. Kom ihåg att djurhållningen i Sverige är bland de bästa i världen och vi har ett mycket högt förtroende bland konsumenter. Det är viktigt för oss att det känns gott på flera plan, när man tillsätter mjölk till kaffet, gott för att djuren har det bra och gott för att mjölken smakar bra.
Ett liv utan mjölkkor vad är det, egentligen?
Så tänk till och ta ansvar för dina val och jag vet att det finns så många som vill men som kanske inte alltid vågar ta steget fullt ut att starta eget. Ta kontakt med en bra och kunnig rådgivare och undersök möjligheten till ditt gröna livsmedelsproducerande företag – Det är ditt val.

Du som vill veta mer om en mjölkproducents vardag, möjligheter som utmaningar ta dig till Kisa och Värgårdsskolan och lyssna på Marita och de andra föredragshållarna denna kväll.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: