20 års leveranser av sylt och marmelader

Strax utanför Kisa bedriver Ann-Sofie Johansson sedan 20 år tillbaka en verksamhet som bokstavligen har sina rötter i Kinda. De stora röda lingonen, saftiga blåbären och långa och ståtliga rabarberna som växer i Kinda tas om hand av HargOdlarna för att så småningom hamna på ett knäckerbröd från Vikingstad, med hemost från Brostorp eller varför inte hallon som omvandlas till hallonsylt att serveras till ostkaka från Fresons.

Resan som Hargodlarna på Hargs gård gjort under 20 års tid har inte varit guldbestödd, enkel eller problemfri.
– Stämmer bra. Det finns nog ingen företagare som beskriver sin företagsresa på det sättet, däremot är vi nog många som beskriver den som vansinnigt rolig och något som man inte ångrar. Det är väl envisheten, målinriktiningen och viljan att lyckas som gör att man står där man gör i dag.
Ann-Sofi berättar hur hon och svägerskan Ingmarie tog beslutet att våga hoppa. Att lämna fast anställning, trygghet och jobb inom barnomsorgen och ge sig in på banan som egen-företagare i sylt- och marmeladbranschen.
– Vi ville verkligen testa och se om vi kunde ge oss på att driva förerag med affärsidén att låta självplock av bär, gårdsbutik och liten gårdscafé kunde vara gångbart i Kinda. Det visade sig att det var gångbart. Så pass att vi redan efter ett par år fick bygga ut caféet med mer än dubbla ytan för att kunna ta emot alla gäster som ville komma på en go’fika med närproducerat.

Plötsligt händer det
Det skulle visa sig att volymen av det man själv odlade inte räckte till förädling och självplock, då tog man beslutet att avveckla själplock och fokusera på förädling och caféverksamhet. Trycket var stort på försäljningen och så pass stort att man sex år efter starten övertog Kisa bär- och fruktcentral. På så sätt fick man in närproducerat från trädgårdar och skogen som gick in i produktionen.
För åtta år sedan byggde man ut etapp tre det vill säga ännu större cafédel och i dag kan man ta emot busslaster av besökare från hela Sverige till gårdsbutiken och caféet.
– Ja, detta har varit en spännande och rolig resa vi gjort jag och min svägerska även om vi stött på utmaningar. Nu är det jag själv som driver företaget då min svägerska valde att göra annat. Min dotter är med i verksamheten främst under kvällar och vid större bokningar och har hand om caféet.
Hur ser då en dag ut för dig?
– Jag är här minst fem dagar i veckan även om öppettiderna säger att vi är här fredagar och lördagar. Då är det att koka bär och marmelader i alla dess olika konstellationer och smaker. Allt som kommer in i bärväg är närproducerat från Kinda. Inga tillsatser förutom socker kommer in i produktionen. Sockret fungerar som smakförstärkare och konserveringsmetod. Bären i sig har mer eller mindre naturiga konserveringsmedel i sig något som jag använder mig av när vi tar fram våra produkter. All sylt kokas i stora kopparkärl, allt för att slutprodukten ska få en så hög och jämn kvalitet som möjligt.
Att vi står där vi gör i dag är mycket tack vare, våra trogna kunder som värdesätter det närproducerade, utbildningen hos Jan Hedh och alla bärleverantörer i Kinda.
För mig är naturliga råvaror, närproducerat, något som jag aldrig förhandlar bort och något som genomsyrat verksamheten genom alla år från det att vi en gång startade.

Upprop
Ann-Sofie återkommer under samtalet flera gånger till hur viktigt det är för HargOdlarna att samarbeta med andra närproducerande livsmedelsföretag.
Champinjoner, ost, oskaka, honung, kött, tomater, juice, bröd och örtkryddor är några exempel på allt det som produceras i Kinda.
– Men du som vill starta upp ett företag som kan baka knäckebröd, så är jag gärna och knackar på den dörren. Likaså den som på friland vill odla grönsaker över som under jord behövs i Kinda. Vi har gurka och tomater men vi behöver fler sorters grönsaker.

Framtiden
–Ja, jag inser att jag fyllt 65 år och att jag vill hålla på hur många år som helst som det känns nu. Men för den som vill veta med om hur det är att driva företag inom denna bransch är välkommen att höra av sig till mig. Just nu är det högtryck i produktionen för att leverera ut beställningar lagom till julhandeln. Roligt att allt fler kommuner och företag väljer närproducerat som julgåva, avtackning eller present där korgen är fylld med gott och närproducerat från Kinda.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av